Versus Populum: Noen refleksjoner omkring prestens ståsted ved alteret - Tveito, Olav (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
I artikkelen drøfter forfatteren prestens ståsted ved alteret i et historisk og (praktisk)- teologiskperspektiv. Det blir redegjort for bakgrunnen til at versus populum de siste tiårene har blitt etablertsom et alternativ til tradisjonell praksis. Innen Den katolske kirke har dette fått stort omfang itiden etter Vaticanum II, i vår kirkelige sammenheng er det særlig i moderne arbeidskirker atskikken har blitt innført. I artikkelen blir temaet drøftet med utgangspunkt i nyere debatt omdette innen Den katolske kirke, der blant annet pave Benedikt 16. har tilkjennegitt kritiske merk-nader til versus populum -ordningen. Forfatteren gir en vurdering ut fra et luthersk ståsted, og kon-kluderer med at både kirkehistoriske forbilder, forståelsen av gudstjenesten som en felles hand-ling for menighet og prest og også andre praktisk-teologiske overveielser tilsier at den gamle ogtradisjonelle skikken må anses som hensiktsmessig.