Fra selvbestemmelse til selvledelse? Menighetsutvikling som et målrettet og verdibevisst arbeid blant ansatte medarbeidere i lokalmenigheten - Sirris, Stephen (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Med utgangspunkt i MF-prosjektet Menighetsutvikling i folkekirken(MUV) drøfter artikkelen lokal -kirkelig ansattes rolle i menighetsutvikling i lys av ulike teoretiske perspektiver. De ansatte forståsprofesjonssosiologisk som kunnskapsarbeidere. Videre skjelner artikkelen ledelses- og organisa-sjonsfaglig mellom et instrumentelt og institusjonelt syn på lokalmenigheten, med fokus på hen-holdsvis mål og verdier. Forfatteren påpeker dokumenterte begrensninger ved målstyring og plan -arbeid, og foreslår et større fokus på verdier – et felles anliggende for både profesjoner og orga-nisasjoner. MUV kan potensielt bidra til helhet og sammenheng i lokalmenigheten først når ansat-tes mål og verdier relateres til virksomhetens mål og verdier. Dette kan forstås som en overgang fraselvbestemmelse til selvledelse hvor profesjonsidentitet og eget faglig ledelsesansvar balanseresmed behovet for organisatorisk koordinering og tilrettelegging. Overgangen får følger for ledelses-fellesskapet i lokalmenigheten forstått som et målrettet og verdibevisst samspill, og muliggjør ut -viklingsprosesser i og av lokalkirken.