Makt til å tjene – 2: Det diakonale lederoppdrag i et maktkritisk perspektiv - Askeland, Harald; Kleiven, Tormod (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Artikkelen følger opp ”Makt til å tjene 1” ved å sette fokus på forholdet mellom diakoni og ledelse utfra en maktteoretisk tilnærming. Følgende spørsmål legges til grunn: På hvilken måte kan det diako-nale ledelsesoppdrag forstås ut fra et bemyndigende og maktkritisk perspektiv?Artikkelen gir innled-ningsvis en mer utdypende framstilling av hva som kjennetegner den diakonale institusjonen, fordernest å beskrive noen maktteoretiske posisjoner med relevans for lederskap. Disse posisjonenebehandles først og fremst i lys av diakoniforståelse og ut fra en diakonal kontekst. Drøftingskapitlet anvender følgende to perspektiver som grunnlag for å besvare artikkelens spørs-målsstilling:- Overmaktsposisjon kan brukes til utøve en bemyndigende maktutøvelse.- Den diakonale ledelsen kan etablere en lydhørhet for maktkritikk som kommer ”nedenfra” vedå inngå i en dialog basert på gjensidig kommunikativ forpliktelse.