Forsoningen i Lina Sandells sange - Sjaastad, Egil (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Artikkelen undersøker temaet Jesu døds betydning (forsoningen) i Lina Sandells rikholdige sang-skatt. Lina Sandell var prestedatter og fikk en grundig luthersk undervisning. I unge år ble hun en delav den rosenianske vekkelsen. Der sto forsoningen og den frie nåden sentralt. Det går en klar for-bindelseslinje mellom forsoningen og de fleste sider av kristentroen og kristenlivet i Lina Sandellssanger. Forsoningen er grunnlaget for ”barnekåret” – at vi ved troen får være Guds barn med allebarnets rettigheter.Uttrykksmåtene hennes avspeiler en forsoningslære der kjernepunktet er Jesus som vår stedfor-treder (uten at dette ordet dominerer). Han er offerlammet som ga sitt blod, løsepengen som kjøpteoss fri. I ham har Gud opprettet en evig fredspakt. I forhold til dette spiller kampen mot djevelen ogonde makter en underordnet rolle. Jesu død og oppstandelse som modell for en kristens liv og tje-neste er heller ikke noe sterkt innslag i sangene hennes.