Flyktningene i forkynnelsen: Homiletiske dilemmaer i et stykke norsk prekenpraksis - Kaufman, Tone Stangeland; Rystad, Linn Sæbø; Fagermoen, Tron (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
I denne artikkelen undersøker vi hvordan et utvalg prekener holdt i menighetene Grenseog Katedrali tidsrommet 2015/2016 adresserer den europeiske flyktningsituasjonen. I begge menighetene tarpredikantene til orde for en gjestfri holdning overfor flyktningene og posisjonerer seg som deresforsvarere, som veiledere inn mot kommune- og kirkevalg og som kritikere av aktører i den pågå-ende flyktningpolitiske diskusjonen. Vi argumenterer for at predikantene lar flyktningene inngå ibildesystemer der de blir en del av ”alt det vonde eller gode i verden”, og i et omfattende ”vi” som in-kluderer både predikantene selv og tilhørerne. Videre drøfter vi hvordan predikantene balansererdet å fremheve henholdsvis fellestrekk og forskjeller mellom flyktninger og alle andre, og det å løftefram det konkrete og abstrakte i flyktningsituasjonen. Avslutningsvis foreslår vi å adressere destrukturelle sidene ved flyktningsituasjonen, samt å ta med ”den andres” stemme opp på prekesto-len, som konstruktive responser på slike homiletiske dilemmaer.