Endre for å bevare, bevare for å endre: Kirkelederes arbeid gjennom avviklingen av den tradisjonelle statskirkeordningen - Nylenna, Helge Kollerøs (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2025)
Med utgangspunkt i en avlagt PhD om kirkelederes institusjonelle arbeid i overgangen fra statskirke til lovforankret folkekirke drøfter denne artikkelen hvordan kirkelige ledere arbeidet med å sikre legitimitet for Den norske kirke i et religiøst mangfoldig samfunn. Endringene i relasjonen mellom stat og kirke var resultatet av endringer i det norske samfunnet, men også av et intensjonelt arbeid fra kirkeledere med mål om å styrke kirkens selvstendighet og myndighet. På den ene siden ble det arbeidet med å endre de juridiske rammene Den norske kirke opererte innenfor, mens det på den andre siden ble lagt ned et arbeid for å kommunisere at kirken ville forbli den samme.