Verken ”24/7” eller ”ni-til-fire: Presterollen mellom arbeid og fritid hos norske menighetsprester - Kaufman, Tone Stangeland (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Basert på en empirisk studie av norske menighetsprester argumenterer artikkelforfatteren, i trådmed tidligere forskning, for at presterollen har endret seg og er i endring i vår tid når det gjelderforholdet mellom arbeidstid, fritid og familieliv. Til tross for at de eldre prestene utgjør et unntak, eridealet for de andre informantene verken ”Alltid-beredt-presten” som er tilgjengelig 24/7, eller entype rigid ”Ni-til-fire-prest”. De ser heller for seg en mellomting. Likevel kan mange av dem, og sær-lig de yngre, til en viss grad karakteriseres som ”den ”grensesettende presten”. Denne prestetypenkombinerer en fleksibel type grensesetting (som riktignok varierer ganske sterkt fra person til per-son) med forståelsen av prestetjenesten som et kall og en tydelig bevissthet om prestetjenestens ån-delige dimensjon, noe som gjør prestetjenesten til noe mer enn ”en vanlig jobb”. Det fremgår ogsåav studien at prestens person ikke kan løsrives fra presterollen. Relatert til den nye arbeidstidsavta-len spør artikkelforfatteren hvordan viktigheten av ”det usynlige arbeidet” (overfor Gud og i møtemed mennesker) kan fremheves uten at man må vende tilbake til en presterolle slik den praktiseresav ”Alltid-beredt-presten”.