Person og prestetjeneste: Persondimensjonens betydning for prestens profesjonsutøvelse - Kaufman, Tone Stangeland; Felter, Kirsten Donskov; Gaarden, Marianne (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Formålet med denne artikkelen er å bidra til diskusjonen om hva persondimensjonen betyr forprestens virke, og å drøfte mulige konsekvenser for utformingen av presterollen i en nordisk folke-kirkekontekst i vår samtid. På bakgrunn av egne tidligere empiriske studier av (1) menighetens øns -ke om en autentisk prest, (2) prestens spiritualitet og (3) prestens forståelse av embetet som kallfinner vi et felles område rundt sammensmeltningen av prestens person og funksjon,som vi mener erviktig for forståelsen av en presterolle i endring. Hvis en teologi om prestens tjeneste skal kunneromme samtidas erfaring av persondimensjonens betydning, er det ikke tilstrekkelig å gripe tilbaketil en teologi om embetet, som ikke er meningsfull i vår tid. Heller ikke er det tilstrekkelig medpragmatiske tiltak som ikke tar høyde for prestetjenestens usynlige arbeid og åndelige dimensjon.Derfor problematiser vi både den praktiskeog den ideologiskenedtoningen av persondimensjonensbetydning for prestetjenesten.