”Røst” eller ”service”: Refleksjoner rundt kirkenes rolle som sivilsamfunnsaktør i ”flyktningkrisen" - Peters-Leis, Annette (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Artikkelen spør hva vi kan lære om majoritetskirkenes rolle som sivilsamfunnsaktører når vi analy-serer hvordan de agerer i den såkalte ”flyktningkrisen”. Har denne situasjonen ført til forandringeri relasjonen mellom den offentlige sektoren og kirkene? Ser kirkene seg mest som kritisk ”røst”, el-ler ønsker de å tilby velferdstjenester for flyktninger? For å svare på dette spørsmålet studerer artik-kelen hvordan Svenska Kyrkan og Den evangeliske kirke i Tyskland (EKD) presenterer temaet flykt-ninger på sine sentrale hjemmesider. Studien tar utgangspunkt i de svenske samfunnsforskerneTommy Lundströms og Fredrik Wijkströms tese om at sivilsamfunnsaktørene holder på å gjennom-gå en utvikling fra å være ”røst”til å tilby ”service”. En studie av flyktningsportalene på de to kir-kenes sentrale hjemmesider kan ikke påvise en tydelig utvikling fra ”røst”til ”service”. Likevel erLundström og Wijkströms tese til hjelp for å analysere kirkenes rolleforståelse i den såkalte ”flykt-ningkrisen”.