Frie og villige? Ansatte som frivillighetsledere i Den norske kirke - Sporsheim, Arild; Sirris, Stephen (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Artikkelens formål er å undersøke hvordan kirkelig ansatte leder menighetens frivillige. Studiensempiriske materiale er gruppeintervjuer med tre menighetsstaber i Den norske kirke. Teoretisk tarartikkelen utgangspunkt i en verdibasert og praksisorientert modell for frivillighetsledelse. Under-søkelsen viser at de ansatte viser god innsikt i frivillighetens særpreg og identifiserer seg som frivil-lighetsledere drevet av to kjerneverdier: Bygge menighet og inkludere i medarbeiderskap. Verdienerealiseres gjennom flere ledelsesformer hvor ansatte utøver faglig ansvar i relasjon og samhandlingmed frivillige. Likevel erkjennes mangelen av et helhetlig og systematisk frivillighetsarbeid i menig-hetene hvor styrings- og organiseringsdimensjonen synes svakt utviklet. Rekrutteringsarbeidet gisstørre fokus enn oppfølgingsarbeidet. Det er ulike spenninger i frivilligheten, som balanseres i ord-parene verdirasjonell og formålsrasjonell, liberal og kontekstuell, kontinuerlig og prosjektbasert.Avslutningsvis påpeker vi utfordringer og praktiske implikasjoner.