Åndens landskap: Nyere bidrag til pneumatologien – i et pastoralt perspektiv (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Med utgangspunkt i nyere bidrag til pneumatologien fra den katolske R. Cantalamessa, protestanten J. Moltmann og metodisten og missiologen K. Kim er artikkelens sikte å hente impulser til pastoral refleksjon om Åndens gjerning i vår norske kontekst. Det doble perspektiv på Åndens gjerning, både i kirken og i verden, utfordrer forkynnelse og veiledning med tanke på helhet i den kristnes liv og menighetens samvirke med sine omgivelser, også i økologisk og frigjøringsteologisk engasjement (del 1). I ekklesiologisk henseende og med referanse til den karismatiske fornyelse rettes søkelyset på Åndens gaver og utrustende gjerning i alle døptes liv og tjeneste (del 2). I møte med andre religioner og åndskrefter settes Åndens gjerning i skarpere relieff, og behovet for innsikt og å kunne bedømme Ånden og åndene understrekes: at Den hellige ånd virker sammen med Kristus og med forsoningen i Kristus som mål (del 3). Artikkelen avsluttes med forfatterens egne refleksjoner om Åndens betydning for prestens tjeneste og menighetens liv hos oss i dag.