Grunnlovens ekklesiologi: – en tolkning av den nye § 16 i historisk perspektiv (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
I artikkelen drøftes spørsmålet om hvordan verbet ”forbliver” i Grunnlovens § 16 er å forstå. Hva vildet si at Den norske kirke ”forbliver” Norges folkekirke, all den tid Grunnloven ikke har kjent begre-pet folkekirke tidligere? Med grunnlag i idealtypiske folkekirkemodeller og historisk relevante dis-kusjoner av forholdet folkekirke og statskirke gis det et bilde av Den norske kirke som folkekirke,som speiler tvetydigheten i begrepet. ”Forbliver” blir videre fortolket via Kirkeloven av 1996, somgjorde det tydelig at soknet er stedet for folkekirkens forankring. Soknet knytter den aktuelle folke-kirke til en lang historie. Men spørsmålet om den lokale fortolkningens betydning når den translo-kale sammenbindingen ved staten opphører, ligger tilbake som et ubesvart spørsmål i Grunnloven.