(untitled) (Nordic Journal of Practical Theology, 2020)
Problemstillingen som artikkelen har søkt etter svar på, er: Hvordan kan en ut fra maktteoretiske perspektiver beskrive og vurdere innholdet i seksualitet og seksuelle krenkelser, og etablere en forståelse av forholdet mellom dem. Problemstillingen forutsetter en avklaring av hvordan en forstår både seksualitet og seksuelle krenkelser. En presentasjon av noen maktteoretiske perspektiver anvendes som grunnlag for en slik avklaring. Maktteori er behandlet i lys av teologisk antropologi hvor tillit, gjensidig avhengighet, annerledeshet og sårbarhet legges til grunn som uttrykk for det sant menneskelige.Det hevdes at et seksuelt forhold forankret i en slik antropologi forutsetter et relasjonelt samspill som er basert på og søker etter maktsymmetri. Seksuelle krenkelser er derimot basert på en maktasymmetrisk relasjon hvor seksualisering anvendes av den sterke part som et redskap til å oppnå definisjonsmakt og kontroll over den andre. Artikkelen konkluderer med at det er en vesensforskjell mellom seksualitet og seksuelle krenkelser. En seksuell relasjon kan beskrives som en fusjon hvor en møter hverandre som hele mennesker, og hvor begge parter gjør et aktivt og frivillig valg om hvorvidt og hvordan en sammensmelting skal finne sted. Seksuelle krenkelser kan sammenlignes med en okkupasjon hvor den med størst makt i relasjonen går innenfor den andres intimitetsgrenser og etablerer en styrende posisjon i vedkommendes livsrom.