(untitled) (Nordic Journal of Practical Theology, 2025)
I etterkant av NOU 13:1 Det livssynsåpne samfunn har livssynsåpenhet blitt et begrep som ulike kristne aktører bruker for å beskrive sin virksomhet. Blant disse er Kirkens Bymisjon, som har produsert veilederen En livssynsåpen diakoni (2021). I veilederen fremsettes påstanden om at Kirkens Bymisjon er en livssynsåpen organisasjon som driver livssynsåpen diakoni. Artikkelen analyserer og drøfter påstanden i lys av livssynsåpenhet slik det forstås av Sturla Stålsett. Argumentasjonen i artikkelen viser problematiske sider ved påstanden, særlig når dette gjelder analogi-tenkning mellom Kirkens Bymisjon og staten. I siste del peker artikkelen på alternative strategier for hvordan livssynsåpenhet kan anvendes i diakonale organisasjoner. Èn av disse fortolker livssynsåpenhet som en invitasjon til å gjøre en skjønnsmessig likebehandling av andre religioner. Dette kan skje ved å ansette ikke-kristne religioners religiøse ledere i Kirkens Bymisjon for å drive progressivt ikke-kristent religiøst arbeid.