Biskoper om bispedømmer (Nordic Journal of Practical Theology, 2020)
I denne artikkelen gir forfatteren noen eksempler på hvordan biskoper har omtalt særtrekk i kristenlivet i det som i dag er Agder og Telemark bispedømme. Han omtaler bidrag fra J. C. Heuch, Jens Gleditsch, Ernst Baasland og Kaare Støylen. Et poeng er at det er mange hensyn å ta for en biskop, slik at de mer skarpskårne analyser snarere er å finne hos biskoper i andre bispedømmer. Størstedelen av artikkelen er imidlertid viet nåværende biskop Olav Skjeveslands beskrivelser av sitt bispedømme. Han kombinerer en moderat konservativ kirkelighet med en sosiologisk nysgjerrighet, og resultatet blir en ambivalens i holdningen til tradisjonell sørlandspietisme: En viss kritikk av sider ved denne tradisjonens strenghet, men kombinert med en ganske sterk kritikk av andres pietismekritikk. Forfatteren selv tar til orde for en dialog med sikte på fredelig sameksistens mellom «tempelkristne» og «synagogekristne».