Grunnlovens ekklesiologi: – en tolkning av den nye § 16 i historisk perspektiv (Nordic Journal of Practical Theology, 2020)
I artikkelen drøftes spørsmålet om hvordan verbet ”forbliver” i Grunnlovens § 16 er å forstå. Hva vil det si at Den norske kirke ”forbliver” Norges folkekirke, all den tid Grunnloven ikke har kjent begrepet folkekirke tidligere? Med grunnlag i idealtypiske folkekirkemodeller og historisk relevante diskusjoner av forholdet folkekirke og statskirke gis det et bilde av Den norske kirke som folkekirke,som speiler tvetydigheten i begrepet. ”Forbliver” blir videre fortolket via Kirkeloven av 1996, som gjorde det tydelig at soknet er stedet for folkekirkens forankring. Soknet knytter den aktuelle folkekirke til en lang historie. Men spørsmålet om den lokale fortolkningens betydning når den translokale sammenbindingen ved staten opphører, ligger tilbake som et ubesvart spørsmål i Grunnloven.