”Et våkent øye”: Cathinka Guldberg – en diakonal leder med et moralsk og relasjonelt perspektiv (Nordic Journal of Practical Theology, 2020)
Nærmere 150 år etter etableringen av den diakonale stiftelsen Diakonissehuset og andre tilliggende institusjoner trekkes fortsatt grunnleggeren Cathinka Guldberg frem som inspirator for praksisen som utøves på institusjonen. Cathinka Guldberg la i kraft av sin stilling som forstanderinne grunnlag for utøvelse av sykepleie og diakoni. Flere har beskrevet Cathinka Guldberg som både karismatisk og tilbakeholden, men få har analysert hennes lederstil. I denne artikkelen blir det sett på hvordan Norges første kvinnelige diakonale leder, Cathinka Guldberg, utøvde ledelse. Teorier om autentisk ledelse er brukt som rammeverk. Analysen viser at det særlig er innenfor det å ha et internaliserte moralske perspektiv og en relasjonell åpenhet at Cathinka Guldberg hadde fremtredende egenskaper i forhold til utøvelse av ledergjerningen.