Flyktningene i forkynnelsen: Homiletiske dilemmaer i et stykke norsk prekenpraksis (Nordic Journal of Practical Theology, 2020)
I denne artikkelen undersøker vi hvordan et utvalg prekener holdt i menighetene Grense og Katedral i tidsrommet 2015/2016 adresserer den europeiske flyktningsituasjonen. I begge menighetene tar predikantene til orde for en gjestfri holdning overfor flyktningene og posisjonerer seg som deres forsvarere, som veiledere inn mot kommune- og kirkevalg og som kritikere av aktører i den pågående flyktningpolitiske diskusjonen. Vi argumenterer for at predikantene lar flyktningene inngå i bildesystemer der de blir en del av ”alt det vonde eller gode i verden”, og i et omfattende ”vi” som inkluderer både predikantene selv og tilhørerne. Videre drøfter vi hvordan predikantene balanserer det å fremheve henholdsvis fellestrekk og forskjeller mellom flyktninger og alle andre, og det å løfte fram det konkrete og abstrakte i flyktningsituasjonen. Avslutningsvis foreslår vi å adressere de strukturelle sidene ved flyktningsituasjonen, samt å ta med ”den andres” stemme opp på prekestolen, som konstruktive responser på slike homiletiske dilemmaer.