(untitled) (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2024)
Denne artikkelen analyserer og diskuterer begravelsesdeltakelse og deltakere i begravelser i Danmark. Ved hjelp av et datamateriale bestående av spørreskjemadata, observasjoner og personlige intervjuer, spør den: hvem deltar i begravelser, med henblikk på sosiale bakgrunnsvariabler og relasjoner til avdøde? Hva gjør deltakerne i løpet av begravelseshandlingen og i tilknytning til den? Hvilke mønstre avtegner seg mellom deltakertyper og handlinger? I diskusjon med teoretiske begreper fra Bailey og Walter, såvel som O’Rourke m.fl., samt et praksis-teoretisk perspektiv, foreslår den ikke bare at det er ganske klare mønstre i deltakelse og deltakerhandlinger, men at disse også er sentrale for virkeliggjørelse av begravelsens formål, såvel som dannelse av begravelsens subjekter. Slik bidrar artikkelen til den så langt begrensede forskningen om begravelsesdeltakelse.