(untitled) (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2024)
Ritualer er en måte å uttrykke både personlige og relasjonelle følelser på. COVID-19-pandemien påvirket begravelser rundt om i verden. Selv om pandemien ikke var særlig alvorlig i Finland, var restriksjonene for organisering og deltagelse i begravelser ganske strenge. Denne artikkelen søker å avdekke hva slags følelser deltakerne opplevde når de organiserte og deltok i begravelser under COVID-19, samt hva disse følelsene kan fortelle oss om begravelser under en pandemi. De 45 brevene som danner de kvalitative dataene til forskningen gir viktig sanntidsinnsikt i hvordan begravelsespraksiser ble opplevd under pandemien. Tematiske analyser avdekket følgende hovedtemaer: irritasjon ved organisering av en begravelse, motstridende følelser om å delta i en begravelse, legemliggjøring av følelser og begravelsesritual som en meningskanal. De sterkeste negative følelsene var rettet mot restriksjonene, snarere enn å være den typen smertefulle følelser som normalt er knyttet til begravelser og dødsfall. Selv om brevene fokuserte på begravelser, avslørte de i tillegg refleksjoner rundt pandemien. Dette viser at begravelsen fungerte både som et normalt livssyklusritual og som et katastroferitual, noe som hjalp forfatterne til å takle selve pandemien.