(untitled) (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2025)
Artikeln undersöker Svenska kyrkans minskade samhällsroll genom en fördjupad analys av dess samtida språkbruk. Med utgångspunkt i tidigare insamlat empiriskt material visar studien hur det kristna språket i dag ofta inte lyckas skapa förbindelse med människors vardagserfarenheter. Analysen identifierar tre centrala problem, som alla bidrar till ett glapp mellan abstrakta uttryck och levd erfarenhet. Resultaten utmanar tidigare forskning som främst kopplat kyrkans tillbakagång till bristande kunskap om den kristna tron. Istället föreslås att sekulariseringen delvis kan förstås som ett avståndstagande från ett icke-fungerande religiöst språk, snarare än som en följd av samhällets modernisering.