(untitled) (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
I denne artikkelen gir forfatteren noen eksempler på hvordan biskoper har omtalt særtrekk i kris-tenlivet i det som i dag er Agder og Telemark bispedømme. Han omtaler bidrag fra J. C. Heuch,Jens Gleditsch, Ernst Baasland og Kaare Støylen. Et poeng er at det er mange hensyn å ta for enbiskop, slik at de mer skarpskårne analyser snarere er å finne hos biskoper i andre bispedømmer.Størstedelen av artikkelen er imidlertid viet nåværende biskop Olav Skjeveslands beskrivelser avsitt bispedømme. Han kombinerer en moderat konservativ kirkelighet med en sosiologisk nys-gjerrighet, og resultatet blir en ambivalens i holdningen til tradisjonell sørlandspietisme: En visskritikk av sider ved denne tradisjonens strenghet, men kombinert med en ganske sterk kritikk avandres pietismekritikk. Forfatteren selv tar til orde for en dialog med sikte på fredelig sameksis-tens mellom «tempelkristne» og «synagogekristne».