(untitled) (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2024)
Artikkelen diskuterer hvordan begravelsespraksis utvikler seg mellom å være bundet av tradisjon og å bli sett på som steder for personlig uttrykk og fritt valg. Med utgangspunkt i forskning som viser hvordan tradisjon er hovedgrunnen til at folk velger en kirkelig begravelse, utforsker analysen tradisjonens rolle i materialet. Videre ser vi på hvordan nyere begravelseslogikker kommer til uttrykk, og hvordan ulike aktører i praksisfeltet forstår og forhandler disse. Artikkelen argumenterer for at tradisjon og personaliserte valg er komplekse fenomener, og at det er en risiko for at de sammenlignes før de blir forstått. Vi finner at tradisjon for mange familier er et viktig konsept, men deres artikulering av hva det betyr er tvetydig. Videre oppfatter familier nyere begravelsespraksis ikke så mye innenfor valglogikk som arenaer for uttrykk for mening. Både begravelsesbyråer og prester møter utviklingen med ulike meninger og strategier, med tradisjon og innovasjon er i stadig samspill.