(untitled) (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2025)
Under Covid-19-pandemin anpassade Svenska kyrkan sina nattvardspraktiker på ett flertal olika sätt. Anpassningarna motiverades och problematiserades i relation till gemenskap, ofta med hänvisning till en metafor som varit avgörande i utvecklingen av Svenska kyrkans teologi under 1900-talet: "Kristi kropp". Det spekulerades också både inom forskningen och i den allmänna debatten, för huruvida dessa anpassningar kunde påverka teologin och den teologiska praxisen på lång sikt. Denna artikel syftar till att undersök hur dessa nattvardspraktiker förändrats ett år efter pandemin. Genom att jämföra två nationella undersökningar från 2020 och 2023 inom Svenska kyrkan visar artikeln att även om vissa anpassningar har minskat, kvarstår många. De teologiska implikationerna av dessa förändringar diskuteras i relation till metaforen Kristi kropp, med utgångspunkt i hur metaforen har utvecklats av teologer som reflekterat över HIV/AIDS-epidemin i den afrikanska kontexten.