Henrik Seips forkynnelse underokkupasjonen 1940–1945: En kommentar til Egil Morlands doktoravhandling (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Artikkelen er en kommentar til Egil Morlands doktoravhandling "Forkynnelsen i en kampsituasjon:En analyse av Henrik Aubert Seips prekener 1940–45" (Universitetet i Bergen 2014). Ingen har tidligere undersøkt den kirkelige forkynnelse under okkupasjonen. Den foreliggende avhandlingkan bedømmes som et nybrottsarbeid. Det finnes 187 prekener etter Seip fra krigsårene. Morland har foretatt en dybdeanalyse av fem av prekenene, men med referanser til mange av de andre. Hovedspørsmålet i avhandlingen er hvorvidt Seips prekener føyer seg inn i Den norske kirkes kamp mot nazismen. Morland påviser atSeips forkynnelse i den aktuelle situasjon har "en undervisende og prinsipiell form" og er på -fallende lite konkret. Seip henvender seg først og fremst til den enkelte tilhører med et budskap omå forandre og fornye sitt sinn ved å se inn i Jesu liv, død og oppstandelse. Det var en forkynnelsemed en tydelig sinnelagsetisk grunntone, uten noen utviklet sosialetisk plattform for å kunne ta etkonkret oppgjør med NS-statens totalitære maktutøvelse og kirkepolitikk. Torleiv Austad hevder at forskjellen mellom Seips generelle sinnelagsetiske forkynnelse og kirke-kampens konkrete sosialetiske veiledning er større enn det Morland har fått fram.