Om Luthers spiritualitet i dag: Hvordan kan Luthers spritualitet gi impulser for vår tid? (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Artikkelen argumenterer for at kristologien fra Kalkedon er basis for Luthers teologi og spiritualitet.Forenet med Kristus ved dåp og tro får vi del i Jesu guddommelige egenskaper som gir oss bådefrelsen (Guds nåde) og fornyelsen (Guds gave). Forenet med Kristus tar han på seg vår synd, og vifår del i hans rettferdighet og likedannes med ham. Dette kalles ofte det salige byttet. Frelsen og for-nyelsen må ikke adskilles eller sammenblandes. Dersom man sammenblander frelsen og fornyel -sen, blir det en fortjenestespiritualitet der fornyelsen blir betingelse for frelsen. Dette var utgangs-punkt for Luthers klosterkamp. Dersom man derimot adskiller fornyelsen fra frelsen, altså at manlærer at det ikke er nødvendig at fornyelsen følger frelsen, ender det opp i en antinomistisk spiri -tuali tet. Tendenser til fortjenestespiritualitet og antinomistisk spiritualitet har gjort og gjør seg gjel-dende i luthersk tradisjon. Artikkelforfatteren mener å vise at Luthers kristusmystikk, at vi forenetmed Kristus får del i både frelsen og fornyelsen, gir oss en god rettesnor for å skjelne en sunn ogsann spiritualitet.