Sosialetiske tema på norske prekestoler? (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Prekener kan være en viktig kanal for å stimulere til etisk atferd. Vi har imidlertid begrenset kunn-skap om hvilke sosialetiske tema som behandles på norske prekestoler. I denne artikkelen rapporte-res og diskuteres resultater fra en empirisk undersøkelse av forekomsten av sosialetiske tema i pre-kener til prester i Den norske kirke. Undersøkelsen kartlegger også holdninger til fire etiske grunn-posisjoner, tre eksplisitt kristne (skapelsesetikk, kommunitaristisk etikk og, sinnelagsetikk) og ensom hevder at der ikke finnes noen egen kristen etikk. Resultatene viser at sosialetiske tema adres-seres i betydelig grad på norske prekestoler. Mest populære er tema med lang tradisjon i kirken(Nestekjærlighet og Menneskeverd). Minst populære er temaene Menneskerettigheter og likestil-ling, Rettferdig fordeling og Økonomisk etikk. Den skapelsesteologiske grunnposisjon er mest fa-vorisert, mens den sinnelagsetiske prioriteres foran både den kommunitaristiske og den ideologisknøytrale. Analysene viser også interessante forskjeller mellom aldersgrupper, kvinner og menn, ogmellom prester utdannet ved TF og MF.