Hvad synger menigheden? Abduktiv genreanalyse af 117 danske salmer (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2025)
Denne artikel udvikler en typologi over salmegenrer med fokus på, hvordan salmerne skildrer deres egen kommunikative situation. Det viser sig, at salmer henvender sig til Gud (sacrificium) som bøn og lovsang. Men salmer henvender sig også til den skabte verden med ord om Gud, gennem hvilke Gud kan tale til menigheden (sacramentum), i genrerne prædiken, vidnesbyrd og betragtning.Formålet med denne genretypologi er at yde et teoretisk bidrage til fremtidige hymnologiske undersøgelser. Fokus på salmers kommunikative genrer kan understøtte teologiske analyser af salmetekster og åbne for nye diskussioner af salmer i liturgien. Derudover kan genretypologien inspirere til empiriske undersøgelser af salmesangeres tanker og følelser.Genretypologien er opstået på baggrund af en abduktiv analyse af 117 danske salmer i dialog med genreteori og hymnologisk litteratur, især de norske hymnologer Sigmund Mowinckel og Dagfinn Zwilgmeier.